ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A CSOK-RÓL

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt, CSOK-ot azok igényelhetik, akik megfelelnek a Kormányrendeletben 256/2011. (XII.6.) korm. rendelet a lakásépítési támogatásról előírt feltételeknek.

  • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatba vételi engedéllyel, vagy használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal  rendelkező új lakás vételára megfizetésének finanszírozására
  • 2008. július1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentésének megtörténtét az építésügyi hatóság által kiállított igazoló dokumentummal rendelkező új lakás építésének finanszírozására
  • használt lakás vásárlására,
  • használt lakás bővítésére.

A támogatás abban az esetben igényelhető, ha

  • a lakás hasznos alapterülete – bővítés esetén a bővítést követően – eléri a gyermekek számától függő minimum értéket
  • használt lakás vásárlása esetén a vételár nem haladhatja meg a 35 millió Ft-ot, illetve a vételár legfeljebb 20 %-kal haladja meg a lakás Bank által megállapított forgalmi értékét.

 

A CSOK-ot életkortól függetlenül nagykorú személyek a terhesség 24. hetét követően a magzat / ikermagzat után, már meglévő gyermek(ek) után, illetve fiatal házaspárok (akik közül legalább az egyik fél nem töltötte be a 40. életévét) használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén legfeljebb 2 gyermek vállalása, új lakás vásárlása vagy építése esetén  legfeljebb  3 gyermek vállalása mellett vehetik igénybe.