Megérkeztek a zöld lakáshitelek, 10 pontban a lényeg

A zöld lakáshitelek lényege:

 1. Legfeljebb 70 millió forint hitelösszegig, maximum 25 évre, legfeljebb fix 2,5%-os kamattal vehető igénybe egyetlen alkalommal.
 2. Legalább BB energihatékonysági besorolású és legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű újépítésű lakóingatlan megvásárlására vagy építésére vehető igénybe.
 3. Az igényelheti, aki rendelkezik magyarországi lakcímmel, az ingatlan első (természetes személy) tulajdonosává válik, és vállalja, hogy a folyósítás után legalább 10 évig az ingatlanban él, azt bérbe sem adja.
 4. A hitelnek legfeljebb négy adósa lehet, de nem kell minden adósnak tulajdonosnak lenni, de nem lehet olyan tulajdonosa az ingatlannak, aki nem adós (a gyermek tulajdonszerzése és az öröklés kivételével).
 5. Nem szükséges gyermekkel rendelkezni vagy gyermeket vállalni a hitel igénybevételéhez, a programban való részvétel alapesetben a családtámogatásoktól független.
 6. A CSOK-ot igénybe vevők számára kamattámogatás vehető igénybe: kétgyermekesek esetén 10 millió forintig, háromgyermekesek esetén 15 millió forintig kamatmentes a hitel (“zöld CSOK-hitel“).
 7. Az adós a lakáshitel teljes összegét a hitelszerződés megkötésének napjától számított legfeljebb 4 éven (egyösszegű lehívás esetén legfeljebb 3 éven) belül hívhatja le.
 8. A kamaton felül egy legfeljebb 100 ezer forintos és 0,75%-os folyósítási díj, egy legfeljebb 30 ezer forintos és alkalmanként 1,0%-os elő- vagy végtörlesztési díj és a harmadik feles költségek (közjegyzői díj, értékbecslési díj/helyszíni szemle díja, tulajdoni lap lekérésének díja, térképmásolat díja, jelzálogjog bejegyzési, törlési díj és a hitel folyósításával összefüggő banki átutalás díja) számolhatók fel.
 9. A hitel forrását a Magyar Nemzeti Bank biztosítja a bankoknak jegybanki refinanszírozás keretében 0%-os forrásköltséggel, a felszámítható kamatfelár legfeljebb 2,5%.
 10. A program 2021. október 4-ével, 200 milliárd forintos hitelkerettel indult el, amit a Monetáris Tanács tovább bővíthet. /forrás:Megérkezetek a zöld lakáshitelek, 10 pontban a lényeg, portfolio.hu/

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A CSOK-RÓL

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt, CSOK-ot azok igényelhetik, akik megfelelnek a Kormányrendeletben 256/2011. (XII.6.) korm. rendelet a lakásépítési támogatásról előírt feltételeknek.

 • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatba vételi engedéllyel, vagy használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal  rendelkező új lakás vételára megfizetésének finanszírozására
 • 2008. július1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentésének megtörténtét az építésügyi hatóság által kiállított igazoló dokumentummal rendelkező új lakás építésének finanszírozására
 • használt lakás vásárlására,
 • használt lakás bővítésére.

A támogatás abban az esetben igényelhető, ha

 • a lakás hasznos alapterülete – bővítés esetén a bővítést követően – eléri a gyermekek számától függő minimum értéket
 • használt lakás vásárlása esetén a vételár nem haladhatja meg a 35 millió Ft-ot, illetve a vételár legfeljebb 20 %-kal haladja meg a lakás Bank által megállapított forgalmi értékét.

 

A CSOK-ot életkortól függetlenül nagykorú személyek a terhesség 24. hetét követően a magzat / ikermagzat után, már meglévő gyermek(ek) után, illetve fiatal házaspárok (akik közül legalább az egyik fél nem töltötte be a 40. életévét) használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén legfeljebb 2 gyermek vállalása, új lakás vásárlása vagy építése esetén  legfeljebb  3 gyermek vállalása mellett vehetik igénybe.